KABAK DOLMASI

4 adet kabak 1 adet domates İçine; 2 küçük boy soğan 1 adet yeşil biber 1 çay bardağı pirinç 1 tutam maydanoz 150 gr kıyma Karabiber Kırmızı biber Tuz 1,5 yemek kaşığı salça Yarım çay bardağı sıvı yağ Suyu için; Yarım yemek kaşığı salça Üzerine; Sarımsaklı yoğurt Kabak Dolması Tarifi Yapılışı Soğan ve biberi ince ince doğrayın, maydanozu kıyın. Pirinçleri, kıyılmış maydanoz, soğan ve biberleri, kıymayı, baharatları ve tuzu derin bir kabın içinde karıştırıp elinizle harmanlayın. Kabakları çizgili bir biçimde soyun. İkiye bölerek içlerini tatlı kaşığı veya kabak oyacağı ile boşaltın. Hazırladığınız harcı oymuş olduğunuz kabakların içine doldurarak kabakları tencereye sıralayın. Domatesi küçük küçük keserek kabakların üstlerine kapak yapın.1,5 su bardağı sıcak suda yarım yemek kaşığı salçayı ezin ve tencereye ekleyin. Küçük ocakta kısık ateşte pirinçler pişene kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Servis yaparken isterseniz kabakları bütün halinde isterseniz de halka halka keserek servis edebilirsiniz. Yanında ya da üzerinde sarımsaklı yoğurt ile çok güzel oluyor.

TARİFİ↑

BAKLALI PİLAV

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Baklalı pilav tarifi için malzemeler 2 su bardağı jasmin pirinci 3 su bardağı sıcak su 300 gr taze bakla 1 yemek kaşığı un Yarım limonun suyu 30 gr tereyağı Yarım demet dereotu Tuz Baklalı pilav Nasıl Yapılır Pirinçleri yıkayın. Bir kaba aktarıp üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Tuz ilave edip 30 dakika bekletin. Pirinçleri yıkayıp süzün. Baklaları 2-3 cm uzunluğunda kesip limonlu ve unlu suda 15 dakika beklettikten sonra haşlayıp süzün. Tereyağını eritip pirinçleri 5 dakika kavurun. Sıcak su ve tuz ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyunu çekmeye yakın baklaları ekleyin ve 10 dakika daha pişirin. Dereotunu ince kıyıp pilava karıştırın ve sıcak servis yapın.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

TARİFİ↑

CILBIR

                                                                                                                                                                                                                                            Çılbır tarifi malzemeleri: 6 bardak su 3 yumurta 1 kaşık üzüm sirkesi 3 kaşık yoğurt 1 diş sarımsak 2 tatlı kaşığı tereyağ pulbiber - kekik - tuz Alternatif malzemeler: 2 dilim ekmek - 1 kaşık tereyağ - karabiber - pulbiber tuz Çılbır nasıl yapılır? 1. Suyu derin bir kaba ekleyin ve fokurdamaya başlar başlamaz altını kısın. 2. Kaynayan suya sirke ekleyin ve kaşık yardımıyla bir girdap. oluşturarak içine yumurtaları kırın. 3. Yumurtaların eşit bir şekilde pişmesi için ara ara karıştırarak beyazları yumurtanın etrafına toplayın. 4. Yumurta sarıları sulu beyazlar tam pişmiş olmalıdır. 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. 5. Yumurtaları servis tabağına alın. 6. Bir kasede yoğurdu karıştırın ve sarımsakları rendeleyerek içine ekleyin. 7. Küçük bir tavada tereyağını ekleyin ve içine nane ve pulbiberi ekleyin. 8. Pişmiş olan poşe yumurtaların üzerine önce yoğurdu sonra da tereyağı ekleyin 9. İşte hazır!                                                                                                                                                                                                         

TARİFİ↑

BORANİ

Taze kabaktan yapılan etsiz bir yemek olan Borani yi kabak sevmeyenlerin dahi beğenerek yiyeceğine eminim Malzemesi: Taze Kabak, Domates, Soğan, Salça, Yağ, Tuz Yapılışı: Taze kabak soyulup ince ince doğrandıktan sonra yıkanıp süzülür. Yağ ve soğan kavrulup içene kabak atılır. İyice piştikten sonra soğutulur. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra kavrulmuş yağ ve salça konarak ikram edilir. Borani’nin birde sulusu yapılır. Kavrulan yağ, soğan, salça taze kabak üzerine yeteri kadar su eklenerek bir süre kaynatılıp ikram edilir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

TARİFİ↑

BULGUR AŞI (Yarma Aşı)

Çok basit bir yapılışı olan Bulgur Aşının lezzetine doyamayacaksınız. Her geçen gün unutulmaya yüz tutan Yarma Aşı olarakta bilinen bu yemeğimizi gelecek nesillerede tatırmalıyız.O yüzden siz değerli okuyucularımız bu yemeği denemelisiniz.                                                                                                                                                                                                                                                                                 Malzemeleri: Bulgur, Soğan, Patetes, Yeşil Mercimek, Domates Salçası, Biber Salçası, Kavurma, Pul Biber, Yağ, Tuz Yapılışı: Yağ tencereye konur, kavurması ilave edilip bir iki karıştırılır. Yeşil mercimek ve diğer malzemeleri katılır, 10 su bardağı su ilave edilip ağır ateşte arada bir karıştırılarak pişirilir. Servis yapılır.                                                                                                                                                                                                                                                                                

TARİFİ↑

ÇORTLİ

Adilcevazlıların farklı bir damak tadının sergilendiği yemektir. Çortli ekşimtrak bir tada sahip olduğu için bir çok insanın ilk etapta tadmaktan çekindiği fakat tadınca lezzetine doyamadığı bir aş türüdür. Çortli Adilcevazla müsemma olmuş bir yemektir. Malzemesi: Lahana turşusu, Dövme, Yağ, Kemikli Et, Salça Yapılışı: Düdüklü tencereye kemikli et, dövme, yağ, salça ve lahana turşusu konarak üzerine yeteri kadar su konulduktan sonra kapatılıp pişirilmeye bırakılır. Etin pişme süresi dikkate alınarak kaynatılır. Ekşi olması halinde bir miktar sıcak su katılır. 2. Tarifi Kemikli et güzelce kaynatılır. Daha sonra dövme bir miktar su ile pişirilip süzülerek hazır olan etin üzerine atılıp yağ ve salça ile kavrulur. Önceden hazırlanmış lahana turşusu kavrulan etin üzerine suyla birlikte dökülür. Eğer yemek ekşi olmuşsa biraz su katılıp pişirilmeye devam edilir.

TARİFİ↑

Tarih ve Kültür Şehri